Tekvicové jadierka
Alenka a Martin Bernadičoví z Malého Cetína pri Nitre úspešne pokračujú vo farmárskej tradícii svojich rodičov a dnes je ich rodina pravdepodobne najväčším pestovateľom tekvicových jadierok na Slovensku. Okrem pestovania tekvíc sa venujú aj ich následnému spracovaniu a predaju jadierok konečnému spotrebiteľovi.
Ako nám povedala pani Alenka, pestujú prevažne tekvice veľkoplodé a Štajerské tekvice (olejné). Ako doplnok aj tekvice hokaido a malé okrasné tekvičky. Zber tekvíc začínajú už v septembri a jeho proces začína nahŕňaním tekvíc do radov. Následne kombajn jadierka vyberá z plodín a ich dužinu necháva na poli. Jadierka sa ešte v ten deň dôkladne premývajú a sušia. Keď sú vysušené, špeciálny bubon ich zbaví jemných šupiniek pomocou ventilátora. Takto spracované sa skladujú vo vreciach na suchom mieste. Pred tepelným spracovaním sa preberajú strojom, ktorý úrodu zbaví menších a polámaných jadierok. Posledným, ale snáď najdôležitejším úkonom pre pečením, je ručné preberanie jadierok, ktorým dosahujú tú najvyššiu kvalitu finálneho produktu. Pri tepelnom spracovaní používajú elektrické rúry s vysokým ohrevom a plynový rotačný bubon. Pečú ich podľa vlastnej receptúry.
V ich ponuke na stránke www.tekvicovejadierka.sk nájdete aj tekvicový olej, získavaný mechanickým lisovaním tekvicových jadier. Má špecifickú orechovú vôňu a aromatickú chuť. Jeho farba je tmavozelená, proti svetlu má tmavočervený nádych. Lisuje sa za studena, vďaka čomu sa v ňom uchovávajú všetky hodnotné látky. Je bohatý na vitamín E a zinok.
Obsahuje širokú škálu minerálov a stopových prvkov. Má veľmi dobré antioxidačné účinky. Je ľahko stráviteľný a neobsahuje cholesterol. Odporúča sa používať za studena, bez tepelnej úpravy. Je vhodný na prípravu šalátov, nátierok, omáčok, dressingov, na dochutenie a dekoráciu varených pokrmov. Má pozitívne účinky pri rôznych zdravotných problémoch, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, chráni cievy pred atero-
sklerózou a je optimálny pri vysokom krvnom tlaku.
Keďže tekvica je plodina teplomilná a u nás sa jej veľmi darí, je špecifickou plodinou práve pre oblasť Ponitira. Aj preto v roku 2013 tekvicové jadierka a za studena lisovaný tekvicový olej od firmy TEKVIČKA získali certifikát a označenie Regionálny produkt PONITRIE.